У самому центрі Зальцбурга на площі Капітельплатц варто памятніц Паулю Фёрсту. Його ім'я мало кому відомо, а ось придуманий ним бренд став одним з найвідоміших символів Австрії.

Хоча «Зальцбург» в перекладі з німецької означає «місто солі» перше, що кидається тут в очі - великі вітрини, щільно заставлені цукерками в яскраво-червоних обгортках з портретом Моцарта. Моцарт на кульках і медальйонах, розсипом і в самих різних упаковках - скрипках, восьмигранником, серцях, крихітних кульочках і у величезних коробках, які повторюють за формою Австрію. І все це «Mozartkugel».

  Саме ці цукерки в 1890 р після довгих експериментів створив потомствений кондитер Пауль Ферст. Тоді ж цукерки отримали свою назву, що в перекладі означає «кульки Моцарта».

Роблять цукерки Пауля Ферста за такою технологією.

Потрібно взяти марципан із зелених фісташок, скачати з нього кульку, акуратно покрити кульку горіховою нугою, насадити на дерев'яну паличку, трохи затверділий кульку опустити в темний шоколад і як слід повертати, щоб шоколад покрив кулька рівномірним шаром.

Потiм цукерку потрібно зняти з палички і акуратно закрити залишився отвір шоколадом за допомогою маленького кондитерського кулька з пергаменту. Після цього залишається загорнути цукерку в фольгу. Всі процедури від початку до кінця робляться вручну.

У підсумку виходить ось така цукерка.

Завдяки вишуканому смаку, дуже вдалому назві, а також успіху на Паризькій виставці 1905 р де цукерки Ферста отримали золоту медаль, їх популярність швидко росла. Оригінальна ручна технологія не дозволяла випускати цукерки у великій кількості, до того ж такі цукерки навіть зараз в кондиційованих торговому залі не можуть зберігатися більше 8 тижнів. Все це сприяло появі величезного числа імітацій.

Зліва на право - цукерки Mirabell, Fürst, Hofbauer, Holzermayr

Тим більше Ферст не отримував патент на свої цукерки. В результаті фірмі все-таки довелося судитися з конкурентами. Однак позов був пред'явлений на захист прав на оригінальну назву, але не на рецепт і технологію. Результатом розгляду стала угода між Фёрстом і його конкурентами, згідно з яким тільки продукція фірми Ферст може називатися «Original Salzburg Mozartkugel». Конкуренти зобов'язані використовувати для своїх цукерок інші назви.

Цукерки Ферста досі виробляються вручну в точній відповідності з технологією 1890 р рік випускається близько 1 400 000 штук і їх можна купити тільки в Зальцбурзі в чотирьох магазинах фірми Paul Fürst. Тому навіть в цьому місті спробувати оригінальні Mozartkugel не так легко, тим більше, що багато хто просто не знають про їх існування.

Крім компанії «Paul Fürst» в світі є ще кілька фірм, які роблять Mozartkugel вручну і в повній відповідності з оригінальним рецептом.

Найбільший промисловий виробник «Mozartkugel» в Австрії - фірма «Mirabel», яка випускає їх під назвою «Real SalzburgMozartkugeln». Це кульки з зеленим марципаном в темній і світлій горіховою нуге.

Навіть промисловим способом така цукерка виготовляється в 14 прийомів протягом двох з половиною годин. Крім кульок «Mirabel» випускає «Mozarttaller» - цукерки з марципану і нуги в молочному шоколаді.

Прикро, що спробувати «Original Salzburg Mozartkugel» в Зальцбурзі мені таки не вдалося, зате є як мінімум один вельми приємний привід знову туди навідатися.

Цукерки Mozartkugeln у виконанні Mirabell - шедевр!

Цукерки Mozartkugeln потрібно спробувати тільки для того, щоб доторкнутися до легенди!

https://vina-mira.com.ua/konfety_i_sladosti/konfety/mirabell